maanantai 28. helmikuuta 2011

Perinteinen paahtopaisti

Viime aikoina on pari kertaa tullut tehtyä perinteistä paahtopaistia jääkaappiin. Valmistusprosessi vaan täytyy muistaa aloittaa ajoissa jos haluaa antaa paistille aikaa muhia ensin marinaadissa ja uunin jälkeen vielä sanomalehtien välissä. Ei mitään fast foodia!

 
Paahtopaisti

iso sipuli
3-4 kpl valkosipulinkynttä
pieni sitruuna
1 dl punaviiniä
2 rkl sinaapin siemeniä
korianteria, meiramia, timjamia
pippuria, suolaa

Anna paahtopaistin maustua marinadissa ainakin vuorokausi. Kääntele maustumisen aikana.

Otan 1-2 tuntia ennen paistoa huoneen lämpöön. Sivele marinaadilla ennen paistoa. Ruskista pinta nopeasti kiinni joka puolelta. Paista uunissa 125 asteessa kunnes lihan sisälämpötila on 65 astetta (70 asteessa on jo kypsä). 

Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria. Kääri folioon ja sanomalehteen (n. kolmasosa arki-Hesaria, paistin koosta riippuen). Anna kypsyä loppuun sanomalehtikäärössä tunnista kahteen tuntiin.

Gazpachoa etkojen etkoilla

Oltiin viime perjantaina istumassa meillä iltaa vanhalla KY-porukalla. Tarkoitus oli kumota pari lasia viiniä ja nauttia vähän iltapalaa nyyttäripohjalta. Tein kattilallisen gazpachoa valmiiksi jo torstaina kun tiesin perjantain olevan vähän hässäkkää. Vihannesten pilkkomisessa menee oma aikansa mutta aineksiltaan keitto on kyllä hyvää kaikessa keveydessään.




Gazpacho vuohenjuustovaahdolla
(4 annosta)

1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1/2 (200 g) kurkku
3-4 (400 g) tomaattia
1 rkl öljyä
5-6 dl vettä
2 rkl kasvisfondia
2 rkl thai sweet chilikastiketta
1 limetin mehu
1/2 tl mustapippuria
ruohosipulia, basilikaa

Vuohenjuustovaahto
75 g vuohenjuustoa
1 dl vispikermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Leikkaa paprikat ja kurkku pieniksi kuutioiksi. Tee tomaatteihin ristiviillos ja kasta ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Vedä kuori irti ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota ensin sipulit. Sekoita joukkoon paprikat. Hauduta kannen alla muutama minuutti ja nosta kattila liedeltä. Kaada joukkoon vesi. Lisää kasvisfondi, chilikastike, limetin mehu ja mustapippuri. Lisää keittoon lopuksi kurkku- ja tomaattikuutiot. Hienonna joukkoon runsaasti ruohosipulia ja basilikan lehtiä.

Vatkaa kerma ja vuohenjuusto kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Tarjoa vuohenjuustovaahto kylmän keiton kanssa.

Höystä valmis keitto esimerkiksi vuohenjuustolla, katkaravuilla tai yrteillä. Keiton voi valmistaa jo edellisenä iltana jääkaappiin. 


Alko suosittelee viiniksi esimerkiksi Uusi-Seelantilaista Sileni Cellar Selection Pinot Grisiä.

lauantai 19. helmikuuta 2011

Kokoosohukaiset ja mango-inkiväärihilloke

Mums! Hesarin ruokatorstai yllätti mukavasti tarjoamalla trooppisia reseptejä talven keskelle. Mangosalaatin, kookos-mangokalan ja kookoskinuskin ohella löytyi resepti kokoosohukaisiin ja mango-inkiväärihillokkeeseen. Ja sehän sopii tähän keittiöön!



Kookosohukaiset
(40 pientä lettua)

2 dl kookosmaitoa
1 dl riisijauhoa
1/2 dl kookoshiutaleita
2 kananmunaa
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
voita tai öljyä paistamiseen

Vastaa keskenään kaikki ohukaistaikinan ainekset ja jätä taikina turpoamaan huoneenlämpöön 1-2 tunniksi niin että kookoshiutaleet kunnolla pehmenevät. Kuumenna ohukaispannu kohtalaisen kuumaksi. Sulata pannulla rasvaa ja paista taikinasta pieniä lettuja molemmin puolin. Tarjoa inkiväärihillokeen kanssa.



Inkiväärihilloke
1 iso kypsä mango
1 pala hillottua inkivääriä (meillä käytettiin jauhettua inkivääriä)
1 dl hillosokeria
1 dl omenamehua
tilkka väkiviinaetikkaa

Viipaloi mangon hedelmäliha paloiksi. Suikaloi hillottu inkivääri. Pane mango- ja inkiväärinpalat, hillosokeri, mehu ja väkiviinaetikkatilkka kattilaan. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaein kymmenisen minuuttia, kunnes seos on hillomaista. Jäähdytä ja nosta jäähtyneenä viileään tarjoilua odottamaan. 

Ryynirieska

Vuoden 2008 Kotiliedestä poimin (ennen lehtiroskiskeikkaa) reseptin savolaiselle ryynirieskalle. Rieskan voi tehdä sellaisenaan tai lisätä joukkoon esimerkiksi sieniä, jos haluaa ruokaisampaa purtavaa. Meillä rieskaan meni sienien sijaan pellavan ja auringonkukansiemeniä.



Ryynirieska
(pellillinen eli n. 20 palaa)

5 dl vettä
100 g sieniä
4 dl rieskaryynejä
8 dl piimää
2 dl kermaa
1 muna
1 rkl voisulaa
1,5 tl suolaa

Liota ryynejä vedessä tunnin ajan. Kuullota sienet voissa. Lisää muut ainekset ja kaada seos leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.  

Murden äyriäispata

Oltiin koko aamupäivä ja päivä kampanjoimassa keskustassa Kolmella Sepällä (15 asteen pakkasessa), jonka jälkeen mieli teki jotain todella täyttävää ja kuumaa lounasta. Äyriäispata veti hiljaiseksi - aivan tajuttoman hyvää!



Murden äyriäispata
(5-6 annosta)

400 g pekonia
4 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
6 keskikokoista perunaa
2 tlk simpukoita (vedessä)
(katkaravunpyrstojä)
1-1,5 dl kermaa
2 pientä prk tomattipyrettä
timjamia

Paista pekonit omassa rasvassa pannulla pilkottujen sipuleiden kanssa. Lisää kuutioidut perunat, muutama desilitra vettä, tomattipyre sekä timjami maun mukaan. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää simpukat, katkaravunpyrstöt ja kunnon loraus kermaa. Kuumenna. Tarjoile tuoreen leivän kera. 

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Glorian kermainen ohra-riisiuunipuuro

Tammikuun Glorian Ruoka&Viini tarttui käteeni kauppareissulla Turussa ja yllätti sisällöllään, joka keskittyi pääosin puuroresepteihin ja papuresepteihin. Ei ehkä ole yllätys että tässä keittiössä aloitetaan reseptien kokeilu puuropäästä.




Kermainen ohra-riisiuunipuuro

8 dl vettä
2 dl kuohukermaa
1 1/2 dl esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita
1 dl tummaa puuroriisiä
1 1/2 tl suolaa
4 rkl voita + 3 rkl vuokaan

Lisäksi
omenahilloa ja kanelia tai rusinasoppaa

Voitele uunivuoka (vetoisuus noin 2 l) voilla. Mittaa vesi, kerma, ohrasuurimot, puuroriisi ja suola vuokaan. Nostele päälle voinokareita. Anna puuron hautua 175-asteisen uunin alatasolla noin 1 tunti 20 minuuttia. Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoamista. Tarjoa puuro omenahillon ja kanelin tai rusinasopan kanssa.

Ja vitsi mikä tuoksu jo hautumisen aikana!

Bobotie (a.k.a. mausteinen lampaanjauhelihapaistos)

Jostain tuntemattomasta lehdestä on jäänyt kokoelmiin artikkeli, joka käsittelee eteläafrikkalaista keittiötä. Helsinkiläisen ravintola Oasiksen keittiömestari esittelee artikkelissa perinteisiä reseptejä, joista yksi on mausteinen lampaanjauhelihapaistos, bobotie. Artikkeli saattaa olla jo aikaa nähnyt, koska googlaamalla ei löytynyt varmuutta kyseisen ravintolan olemassaolosta tänäpäivänä.

Syynä saattaa olla viime viikon tymäkkä papukeitto (tai se että lisäsin chiliä melko varovaisella kädellä), mutta bobotien mausteisuus ei tällä reseptillä nouse kovin hyvin esiin. Kannattaa siis käyttää runsasta kättä laittaessanne maustetta sekaan - ja chiliä mukaan rouhimalla saa luonnollisesti mukavaa tulisuutta aikaan.



Bobotie
(alkuruokana 10 hengelle)

2 hienonnettua sipulia
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 hienonnettu tuore chili
2-3 rkl öljyä
1 rkl currya
1 kg lampaanjauhelihaa
2-3 viipaletta maidossa liotettua vaaleaa leipää
suolaa, pippuria
1 1/4 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl fariinisokeria
2 rkl hedelmächutneytä
12 kuorittua mantelia
3 munaa
1 1/4 dl maitoa
5 laakerinlehteä

Kuullota sipulit, valkosipulit ja chili kevyesti pannulle ja lisää curry. Kuullota hetki. Lisää jauheliha ja paista liha melkein kypsäksi. Sekoita kuivaksi puristettu leipä joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää etikka, sitruunamehu, sokeri ja chutney. Nostele seos yhteen isoon vuokaan tai annosvuokiin. Painele pintaan mantelit.

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita maidon joukkoon. Kaada munamaito vuokiin. Asettele laakerinlehdet päälle. Paista 165-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin ja marjahillokkeen kanssa.

Alko suosittelee bobotien kylkeen Meerlust Pinot Noiria (Alkon tilausvalikoima 946737; 22,30 €). Oasiksen keittiömestari toteaa artikkelissa että bobotieta voi valmistaa myös kalasta.

Munakoisovuoka-unelmia

Lähikaupan Me-lehti tarjoili viime vuonna 3. numerossaan ohjetta munakoiso-perunavuokaan. Uunivuokien ylimpänä ystävänä nappasin reseptin tietysti talteen ja viime viikolla hankin vuokaa varten aineksetkin. Venyneistä työpäivistä johtuen vuokaa päästiin kuitenkin tekemään vasta neljän päivän päästä kauppareissusta - ja mitä oli ehtinytkään käydä! Munakoisot olivat menneet jääkaapissa ruskeanmädiksi. Ulkopuolelta eivät olleet edes pehmenneet. Olin ehtinyt jo kuorimaan perunat, joten munakoisojen puuttuessa meillä syötiin vuoan sijaan jauhelihakastiketta ja keitettyjä perunoita.



Tässä kuitenkin ohje oheen, se täytynee testata ensi viikolla kestävämmällä aikataululla.

Munakoiso-peruna-vuoka
(6 annosta)

1 munakoiso
10 kuorittua, keskikokoista perunaa
oliivi- tai rypsiöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
1,5-2 tl oreganoa
2 tomaattia

Juustokastike
200g mustaleima-emmentaljuustoa
1/2 dl vehnäjauhoja
6 dl kevytmaitoa
3/4 tl suolaa
1/2 tl karkeaksi rouhittua valkopippuria
1/2 tl muskottipähkinää

Pinnalle
40 g mustaleima-emmentaljuustoa

Viipaloi pesty munakoiso sekä perunat ja ruskista viipaleet useammassa erässä öljyssä paistinpannussa. Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli sekä valkosipulin kynnet. Mausta munakoiso- ja perunaviipaleet sekä jauheliha-sipuliseos suolalla, pippurilla ja oreganolla.

Raasta emmentaljuusto ohueksi, kaada raaste kattilaan, sekoita jauhot juustoraasteeseen ja kaada maito päälle. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja anna kypsyä 2-3 minuuttia kevyesti poreillen. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.

Levitä perunaviipaleet ja jauhelihaseos laakeaan uunivuokaan ja kaada kaksi kolmasosaa kastiketta päälle. Asettele munakoiso ja tomaattiviipaleet vuokaan, valuta kastikkeen loppu viipaleille ja ripottele juustoraaste pinnalle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Peitä vuoka uunista ottamisen jälkeen kannella tai foliolla ja anna maustua 15 minuuttia ennen syöntiä. 

maanantai 7. helmikuuta 2011

Tymäkkä papukeitto

Lasse oli leikannut joku aika sitten talteen Hesarin Kokeile tätä -palstalta reseptin, joka oli otsikoitu Tosi hyvää papukeittoa. Ihmettelin miten kukaan voi samassa lauseessa käyttää sanoja 'tosi hyvää' ja viitata papuihin. Pavuilla ei oikein ole ollut sijaa tässä keittiössä, enkä varsinaisesti ollut ajatellut että minkäänlaista muutosta tilanteeseen tarvittaisiinkaan.

Sunnuntaina pyörittelin kaupassa käsissäni euroshopperin paputölkkejä, jotka näyttivät juuri niin houkuttelevilta kun olin ajatellutkin. Jossain mielenhäiriössä päädyin kuitenkin ostamaan kyseistä tavaraa pari purkkia.


Tänään työpäivä venyi, ja tulevalle viikolle varatuista iltaruoista papukeitolla oli lyhin valmistusaika.

Ja niinhän siinä tietysti kävi että keitto oli kaikessa mausteisuudessaan aivan superhyvää! Pavut eivät tuntuneet jauhoisilta, vaan päinvastoin tasapainottivat muuten todella tymäkkää lientä. Jos jossain keitossa on makua niin tässä! Pistäkäähän papua pöytään!

Tosi hyvä tomaatti-papukeitto
(4-6 annosta)

2 tlk paseerattua tomaattia
2 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
2 tl currya
2 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl rakuunaa
chiliä
1 rkl oliiviöljyä
2 dl kermaa

Lämmitä oliiviöljy kattilassa. Kuullota mausteita miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää tomaattimurska ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita keittoon pavut ja anna kiehahtaa. Lisää lopuksi kerma ja kuumenna. Tarjoa leivän kera.

Meiltä oli jäänyt sunnuntain risottolounaalta grana padanoa ja vuohenjuustoa, joten lisättiin niitä valmiin keiton päälle. Sopivat hyvin mukaan ja tasoittivat sopivasti tymäkkää makua.

Ja kuten Hesarin toimittaja kirjoitti: paitsi että tämä soppa syntyy aivan superhalvalla, sen ainekset ovat myös sellaisia joita voi pitää kuukausikaupalla kaapissa pilaantumatta.



torstai 3. helmikuuta 2011

Pikku-Runebergit

Runebergintortuissa on vähän sama juttu kuin mokkapaloissa: kuorrutus on se paras juttu! Kun haluaa maksimoida kuorrutteen määrän, ei tarvitse kuin tehdä tortut mini-muffinivuoalla :) Superhyvää ja herkkuja voi syödä useamman!


200 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
1/2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
50 g mantelirouhetta
1 dl piparkakkumuruja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
pari tippaa karvasmanteliöljyä

Kostutus
1 dl vettä
1 dl punssia
2 rkl sokeria

Koristeluun
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä tai sitruunamehua

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat voi-sokeriseokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Rouhi mantelit ja murenna piparit hienoiksi muruiksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää pari tippaa karvasmanteliöljyä. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele ja korppujauhota muotit ja täytä ne taikinalla. Paista torttuja 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Mittaa kostutusaineet kattilaan ja kiehauta liemi. Sivele tortut kostutusliemellä kauttaaltaan. Anna liemen hetki imeytyä ja toista kostutus tarvittaessa. Koristele tortut vadelmahillolla ja sokerikuorrutuksella.

Iltapalahitti: flamencomunat

Tänään kovaan iltapalanälkään oli luvassa jo aiemmin hyväksi todettu resepti: flamencomunat. Aivan mielettömän hyvää ja täyttävää! Aineksista saa yhden runsaan annoksen yhdelle tai kaksi kevyttä iltapala-annosta.



iso salottisipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 tomaatti
1/2 punainen paprika
100 g maissia
2 munaa
cayennepippuria
suolaa

Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit öljyssä. Lisää pannulle paprikat ja tomaatit, kypsennä hetki. Lisää joukkoon maissi ja mausta cayennepippurilla sekä suolalla. Jaa seos annosvuokiin ja tee keskelle kolot. Riko munat koloihin. Kypsennä uunissa 10-25 minuuttia.

Meidän uunissa reilulla 15 minuutilla tuli jo täyskypsiä munia, joten ensi kerralla otetaan ulos varmaan jo 10 minuutin jälkeen. Mielipidekysymys minkälaisena kananmunansa haluaa, ja kypsennysaika riippuu luonnollisesti uunin tehoista!

Katkislasagne ja juustoleipäsalaatti

Lähi-Valintatalo jätti allekirjoittaneen edellispäivänä todelliseen pulaan kieltäytymällä tarjoamasta sellaisia erikoisia aineksia kuin pinaatti ja feta. Cannelonit jäivät siis toiseen kertaan ja kaupassa oli pakko soveltaa. Vastahakoisesti lähdin kokeilemaan katkarapulasagnea. Ihan hyvää, mutta perinteinen jauhelihalasagne säilyy omassa rankingissä edelleen ykkösenä.

Lihan sijaan lasagnelevyjen ja juustokastikkeen kanssa vuokaan siis heitetiin kuullotettua sipulia ja herneitä tomaattikastikkeessa sekä katkarapuja. Itse suhtauduin aika epäilevästi katkarapujen koostumukseen uunireissun jälkeen. Heitin ne sekaan vielä vähän jäisinä ja lopputulos oli kyllä yllättävän hyvä eikä juurikaan nahkea tai sitkeä.


Juustoleipäsalaatti oli sen sijaan oikein makoisan kirpeä ja löytää tiensä uudelleen pöytään todennäköisesti vapun tienoilla.

***

Juustoleipäsalaatti Waldorfin tapaan
noin 8 annosta

3-4 omenaa
200 g leipäjuustoa
1 tlk ananaspaloja
1 dl pekaanipähkinöitä
1 dl persiljaa hienonnettuna
puolukoita koristeeksi

Kastike
1 tlk kermaviiliä
0,5 rkl omenaviinietikkaa
0,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa

Kuori omenat tarvittaessa. Leikkaa omenat ja juusto pieniksi kuutioiksi. Valuta ananakset. Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Pane salaatin ainekset kulhoon. Sekoita kastiksen ainakset keskenään ja lisää salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa n. 30 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele puolukoilla.

Persilja antaa todella persiljamaisen maun raikkaaseen salaattiin, joten se kannattaa jättää pois jos epäröi pitääkö mausta. Jos omenat ja puolukat on happamia niin kannattaa lisätä vähän reippaammin sokeria.


Update 10.12.2016 // Joskus olisi varmaan kokeilemisen arvoinen keittiön tervehdys myös Waldorfin leivät (<0,35€/kpl!).