sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Terveisiä Italiasta!

Vietetiin viime viikon loppupuolisko Italiassa Piemontessa hyvän ruoan ja juoman parissa. Yövyttiin La Morran kylässä Villa Caritassa, ja vierailtiin kolmella viinitilalla: Paolo Scavinolla, Negro Angelolla sekä Conterno Fantinolla. Illalliset syötiin Antinèssa, La Ciau del Tornaventossa ja Locanda nel Borgo Antico.

Tässä "muutamia" kuvamaistiaisia matkalta!

Ravintola Antinèn edestä Barbarescon kylästä

Antinèn keittiön tervehdys: juureksia gorgonzolakastikkeella

Alkuruoka: ankanrintaa foie gralla ja karamellisoidulla omenalla

Pääruoaksi perunalastuja ja lammasta

Villa Caritan aamiainen

Paolo Scavinon maisteluviinit

La Ciau del Tornaventon terassinaposteltavat

La Ciau del Tornaventon ihana leipälautanen

Käänteinen kalakukko (leipä sisällä, kala päällä) tomaattipedillä :)

Kalamenun alkukeitto

Kalamenun pääruoka

Juustovaunu

Jälkiruoka: vihanneksia ja marjoja sorbetilla

Matkalla La Ciau del Tornaventon viinikellariin

Villa Caritan patio



La Morran kylä

sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Keväänpäättäjäisillalliset

Viime perjantaina istuttiin meillä iltaa nautiskellen hyvästä seurasta, ruoasta ja juomasta. Alkuun syötiin jo aiemmin keväällä maittavaksi havaittua parsavaahtoa, ja väliruokana tamarinditahnan ja chilin tymäköittämiä äyriäisiä. Pääruoaksi nautittiin karitsan karetta hernepyreellä ja jälkiruoaksi suklaisia brownieita. Todettiin, että helatorstaita voisi olla vuodessa useampikin jolloin perjantaivapaista saa vielä suuremman ilon irti! :)


Salvia-sitruunaöljyllä marinoitua karitsan karetta ja hernepyreetä

Muokattiin lihareseptiä omiin illallisiin sopivaksi ja karitsankyljysten sijaan laitettiin karitsan karetta koska sitä oli sopivasti saatavilla. Marinadi on erittäin hyvä, lihan voi antaa maustua hieman kauemminkin kuin reseptissä ohjeistetaan!


Annos lautasella: salvia-sitruunaöljyllä marinoitua karitsan
karetta, hernepyreetä ja valkosipuliporkkanoita

Salvia-sitruunaöljyllä marinoidut karitsankyljykset

8 karitsanparikyljystä
2 rkl hienonnettua salviaa
1 sitruunan raastettu kuori
1 valkosipunkynsi
4 rkl öljyä
1 tl sormisuolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä

Lisäksi:
2 rkl voita
1 rkl öljyä

Hienonna salvia. Pese sitruuna ja raasta kuori. Kuori ja murskaa valkosipulin kynsi. Sekoita salvia, sitruunankuoriraaste, valkosipulimurska ja öljy suuressa, suljettavassa pakastepussissa. Lisää karitsan parikyljykset marinadin joukkoon ja anna maustua huoneenlämmössä 50 minuuttia.

Kuumenna puolet voista ja öljystä paistinpannussa. Lisää puolet karitsan parikyljyksistä pannuun. Paista noin 3 minuuttia molemmin puolin. Kun lihan pinta helmeilee lihasnesteestä, kyljyksen voi kääntää.

Mausta kypsät kyljykset suolalla ja mustapippurilla. Kääräise kyljykset folioon. Paista loput kyljykset samoin, mausta ja anna vetäytyä tarjoamiseen asti folion sisällä.

Tarjoa kyljykset esimerkiksi salaattipedillä lisukkeen kanssa.

Hernepyree
(6 hengelle)

450 g sulatettuja pakasteherneitä
1 dl kuohukermaa
30 g voita
suolaa ja valkopippuria

Laita herneet ja kerma kattilaan ja kiehauta. Soseuta ja siivilöi. Kuumenna ja vatkaa voi joukkoon, mausta suolalla ja valkopippurilla.

lauantai 4. kesäkuuta 2011

Äyriäisiä chili-tamarindiliemessä



Äyriäisiä chili-tamarindiliemessä
(4-6 annosta)

1 kg kuorellisia äyriäisiä (sinisimpukoita, tiikerirapuja, kampasimpukoita)
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
3 cm pala inkivääriä
2-4 punaista linnunsilmächiliä
3 rkl rypsiöljyä
2 dl kasvislientä
400 ml kookosmaitoa
1 rkl palmu- tai fariiniskeria
1 pieni oksa tuoretta pippuria tai 1/2 tl rouhittua pippuria
2 rkl kalakastiketta
1 rkl limettimehua
2 tl tamarinditahnaa
1 dl yrttejä (esim. minttu, basilika, korianteri)

Esivalmistele äyriäiset. Harjaa näkyvä lika pois simpukoiden kuorista juoksevan veden alla. Kopauta jokainen avautunut simpukka pöytään: jos se sulkautuu, simpukka elää. Heitä kuolleet simpukat pois. Jos käytöt kampasimpukoita, poista tarvittaessa oranssi mäti.

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Halkaise halutessasi chilit. Kuullota sipuleita öljyssä melko suuressa kattilassa muutama minuutti. Lisää inkivääri ja chili ja sekoita. Lisää kasvisliemi ja kookosmaito. Mausta seos sokerilla ja anna kiehahtaa.

Laita pippuri ja äyriäiset kypsymisjärjestyksessä kiehuvaan liemeen. Kokonaiset kuorelliset tiikeriravut kypsyvät noin 5-6 minuutissa, kuorelliset simpukat noin 3-5 minuutissa ja kuoritut kampasimpukat koosta riippuen 1-3 minuutissa. Anna seoksen kiehua kannen alla kunnes äyriäiset ovat kypsiä; ravista kattilaa välillä. Poista kattilasta avautumattomat simpukat.

Lisää kalakastike, limettimehu, tamarindi ja yrtit liemeen juuri ennen tarjoamista. Tarjoa esimerkiksi jasmiiniriisin tai tuoreen maalaisleivän kanssa.

Tamarindipuun hedelmistä valmistettua tahnaa käytetään mausteena, erityisesti Thaimaassa. Tamarindi myydään isoissa ruokakaupoissa, etnisissä ruokakaupoissa sekä mm. nettikauppa Siam Housessa (www.siam-house.fi). Tuoreita pippurinoksia myydään aasialaisissa ruokakaupoissa, kuten Vii Voanissa. 


Liemeen voi lisätä myäs kasviksia, esim. siitakesieniä, ohueksi suikaloitua porkkanaa, vihreitä papuja tai mungpavun ituja. Resepti ei tee liemestä kovinkaan mausteista tai tulista, joten lientä kannattaa maistella ja lisätä aineksia mikäli kaipaa tymäkämpää lientä!

Rocky road -brownie

Uusimassa Glorian Ruoka&Viini -lehdessä oli monta herkullisen näköistä reseptiä - ensimmäisenä testaukseen pääsi browniet!


Suklaa menossa mikroon!
Brownie matkalla ruokapöytään


Rocky road -brownie
(15 kpl)

300 g tummaa suklaata
125 g voita
2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 kananmunaa
1 3/4 vehnäjauhoja

Kuorrutus:
300 g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
2 tl voita
4 dl pieniä vaahtokarkkeja - mitä vähemmän sitkeitä, sen parempi

Pane uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele neliskulmainen kakkuvuoka (noin 20x20 cm) huoneenlämpöisellä voilla. Vuoraa vuoka leivinpaperipalalla, jonka reunat ulottuvat kahdelta sivulta vuoan reunojen yli nostokahvoiksi. Voitele leivinpaperi pehmeällä voilla.

Paloittele suklaa kulhoon. Lisää voi. Sulata voi-suklaaseos mikrossa miedolla lämmöllä 20 sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen.

Lisää sokeri, suola ja kananmunat sulaan suklaaseen ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vehnäjauhot joukkoon. Kaada taikina vuoaan. Paista kakkua uunin keskitasossa n. 45 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista ja kakkuun upotettuun puutikkuun jää kosteita muruja.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan haaleaksi noin 1 tunti.

Valmista kuorrutus: Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa. Lämmitä kerma kädenlämpöiseksi. Kaada kerma suklaan sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita voi joukkoon lisäämään kiiltoa. Jos kuorrutus tuntuu liian paksulta, lämmitä sitä hetki mikrossa.

Levitä 1/3 suklaakuorrutteesta vuoassa olevan kakun pinnalle. Asettele vaahtokarkit kakulle tasaiseksi kerrokseksi. Levitä loppu suklaa karkkien päälle. Pane kakku jääkaappiin n. 2 tunniksi, kunnes suklaa on jähmettynyt.

Irrota tarvittaessa brownie veitsellä vuoan reunoista. Nosta kakku vuoasta leivinpaperikahvojen avulla ja leikkaa paloiksi.