lauantai 20. lokakuuta 2012

Tuparit !

Vaihtui koti ja kettiö, joten pitihän sitä lokakuun alussa tupaantuliaiset pitää!

Tarjolle löytyi yksi uusi tuttavuus, kesäkurpitsa-riisipiirakka, joka ei kuitenkaan maultaan ehkä ollut sellainen joka tässä kotitaloudessa pääsisi suosikkipiirakoiden listalle. Siksi en reseptiäkään viitsinyt kirjailla ylös.

Muuten tarjoiluista löytyi vanhoja tuttuja - kirsikkatomaatti-vuohenjuustopiirakkaa, osterivinokaspiirakan ohjeella tehty piiras suppilovahveroista ja jauhelihasta sekä tomaatti-poromuffinien reseptillä tehtyjä kurpitsa-taateli pikkumuffineja. Kurpitsa maistui uunissa paahtamisen jälkeen ihanalle, mutta pikkumuffineissa pehmeä maku jäi hieman taikinassa oleen emmentalin jalkoihin. Ensi kerralla täytyy sekoittaa kurpitsaa joukkoon vähän isompina paloina ja jättää juusto pois taikinasta niin lopputulos voi olla vielä maukkaampi!

Suppilovahvero-jauhelihapiirakka

Paahtuneet kurpitsat

Ruisnappeja juustojen kanssa

Kurpitsa-taatelimuffinit

Takuuvarmat piirakat!

Kesäkurpitsa-riisipiiraskokeilu

Kalaburgeri ja thaisalaatti

Tässä kombossa osui molemmat osat kohdalleen! Mieletön tuoksu ja yhtä mieletön maku. Vetää välillä vertoja perinteiselle lihapurilaiselle, koska on kevyempi - ruokailua seuraavaa tuntia ei tarvitse viettää sohvalla farkkujen ylin nappi auki.



Kalaburgerit
4 annosta

500 g haukea, turskaa tai siikafileetä
1 salottisipuli
2 valkosipunlinkynttä
1-2 chiliä
2 tl punaista thai currytahnaa
3 munaa
1 1/2 dl korppujauhetta
1 limetin mehu
1 dl korianteria hienonnettuna
2 rkl makeaa chilikastiketta
ripaus suolaa
öljyä paistamiseen

Lisäksi
1 dl majoneesia
1 rkl limettimehua
1/2 dl korianteria hienonnettuna
4 viipaletta leipää

Hienonna kala veitsellä hyvin pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Sekoita kaikki kalapihvien ainekset keskenään. Muotoile massasta pihvejä ja paista ne runsaassa öljyssä kypsiksi.

Mausta majoneesi limettimehulla ja korianterilla. Paahda leipäviipaleet. Levitä majoneesia leiville, nosta lämmin kalapihvi tai pari leivän päälle ja valuta pintaan majoneesia. Tarjoa thaisalaatin kanssa.

Thaisalaatin kastike muhimassa

Kokin apuri
Thaisalaatti
4 annosta

1/2 dl limettimehua
1 rkl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3/4 tl suolaa
2 tl makeaa chilikastiketta
1 rkl inkivääriä raastettuna
1 dl korianteria hienonnettuna
1/2 dl basilikaa hienonnettuna
1 kurkku leikattuna tulitikkumaiseksi
1 paprika leikattuna tulitikkumaiseksi
1-2 dl ituja

Sekoita limettimehuun öljy, mausteet ja yrtit. Laita kurkku- ja paprikatikut sekä idut kulhoon, kaada salaattikastike päälle. Anna maustua puolisen tuntia.

Zakuska

Zakuska on Venäjällä verrattavissa alkupalapöytään tai skandinaaviseen voileipäpöytään, joka syödään ennen pääruokaa. Kyseessä on kylmien (ja lämpimien) alkuruokien lajitelma, joka Wikipedian mukaan tyypillisesti nautitaan jossain muualla kuin ruokasalissa. Esille voi laittaa mitä mieli tekee, kunhan joukosta löytyy suolakurkkuja, smetanaa ja hunajaa.



Zakuska, esimerkiksi:

Vihersalaattisekoitus
Graavilohta / lämminsavulohta ja tilli-kermaviilikastike
Venäläisiä suolakurkkuja, hunajaa ja smetanaa
Paistettuja punajuuria vuohenjuustovaahdolla
Ruisleipää ja silliä
Vorschmackia
Pieniä blinejä
Ankkapatéta
Katkaravuilla tai mädillä täytettyjä munanpuolikkaita
Perunoita

Oheisjuomana voi tarjoilla esimerkiksi sampanskajaa tai 4 cl pakastinkylmää vodkaa! :)

Metsäsienisalaatti

Tulipa tehtyä niin helppo ja maukas sienisalaatti, että täytyy raapustaa resepti ylös jos tarvitsee joskus uskonvahvistusta että mitä siihen nyt pitikään sitten laittaa!

Metsäsienisalaatti

200 g herkullisia metsäsieniä
Pilkottu punasipuli
Kuutioitu maustekurkku
Purkillinen smetanaa

Sekoita aineet ja anna maustua hetki - tarjoile kylmänä! Nams!

Karitsan paahtopaistisiivut ja karpalo-sipuli-hilloke

Karpalo-sipuli-hillokereseptin olen aiemmin ottanut jonkin ankkapatén reseptin yhteydestä mutta se meni vallan erinomaisesti myös karitsan paahtopaistin kyljessä! Valkosipulidipin testaaminen jäi toiseen kertaan. Paahtopaistia oli tällä kertaa tarjolla osana venäläistä alkupalapöytää mutta se menee erittäin hyvin pääruokanakin, kunhan varaa riittävästi lihaa ruokailijaa kohden.

Zakuska!

Karitsan paahtopaisti ja valkosipuli-sitruunamelissadippi
(3-4 annosta)

400 g karitsan paahtopaistia
1 prk kermaviiliä
1 ps valkosipulidippijauhe (tai murskattua valkosipulia)
1 dl sitruunamelissaa hienonnettuna

Ota liha jääkaapista huoneenlämpöön vähintään 1/2 tuntia ennen kypsentämistä. Pyyhi mahdollinen ylimääräinen marinaadi pois paahtopaistin pinnalta. Ruskista paahtopaisti kuumassa pannussa tilkassa öljyä joka puolelta. Nosta ruskistettu paahtopaisti uunivuokaan. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on 58 astetta. Tällöin liha jää sisältä punertavaksi. Jos haluat paistin kypsäksi, paista kunnes sisälämpötila on 60-65 astetta. Ota paisti uunista ja kääri alumiinifolioon. Anna vetäytyä ennen leikkaamista.


Karpalo-sipuli-hilloke ankkapatélle

1 punasipuli
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl vettä
200 g pakastekarpaloita
1,5 dl hillosokeria

Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä kattilassa öljy ja kuullota sipulia kevyesti muutama minuutti. Lisää vesi, karpalot ja hillosokeri. Anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä. 

perjantai 5. lokakuuta 2012

Gero Hottingerin rahkatorttu

Leivoin 5/2012 Viini-lehden alla olevan reseptin mukaisesti rahkatortun muutama viikko sitten, koska rahkapullat ja -tortut on aina kuuluneet omiin suosikkeihin. Aiemmin en niitä ole kuitenkaan tehnyt itse.

Lopputuloksesta jäi kuitenkin jotain hampaankoloon. Taikina nousi kauniisti uunissa mutta valmis rahkatorttu oli omasta mielestäni kuitenkin aika lattea eikä missään nimessä kovinkaan kuohkea. (Voi olla että jossain vaiheessa on jokin asia mennyt pieleen.) Tomusokeri ei myöskään kauaa näkynyt tortun pinnalla koristeluvaiheessa, koska torttu on niin kostea; marjat sen sijaan toimivat.

Siitä huolimatta voi olla, että tulee joskus yritettyä toisen kerran - maku oli nimittäin kohdillaan!

Gero Hottingerin rahkatorttu
12 palaa

6 munaa
3 dl sokeria
750 g rahkaa
70 g voita
1 rkl mannahiutaleita
1 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan kuori raastettuna
1 tl vaniljasokeria
voita vuoan voiteluun

Lisäksi
tomusokeria
400 g marjoja
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl sokeria

Erottele munankeltuaiset ja -valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi ja kaada joukkoon tortun muut ainetkset valkuaisia lukuunottamatta. Sekoita hyvin.

Lisää lopuksi vaahdotetut valkuaiset varovasti sekoittaen rahkataikinaan. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna tortun jäähtyä ennen kuin irroitat sen vuoasta.

Ripottele pinnalle tomusokeria. Tarjoile sokerilla ja balsamiviinietikalla maustettujen marjojen kanssa.

Viini-lehti vinkkaa että rahkatortun voi tehdä hyvin valmiiksi jo edellisenä päivänä ja säilyttää tarjoilua varten jääkaapissa. Eli hyvä valinta jos on ruokailua varten paljon valmisteltavaa muuten!