lauantai 24. marraskuuta 2012

Pinaatti-fetapiiras

Uusi suolaisten piirakoiden top 3-suosikkiresepti on löytynyt! Pitkään listaa on hallinneet tässä kotitaloudessa kirsikkatomaatti-vuohenjuustopiiras ja sipuli-ricottapiiras mutta tämä resepti yltää samalle tasolle!



Pinaatti-fetapiiras
(10-12 annosta)

Taikina
125 g voita tai margariinia
2 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl sipulijauhetta
125 g maitorahkaa

Täyte
pala purjoa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
300 g pinaattia (myös sulatetulla pakastepinaatilla onnistuu)
200 g kermaviiliä
2 kananmunaa
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
100 g fetajuustoa

Nypi rasva ja jauhot, joihin on sekoitettu leivin- ja sipulijauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää rahka ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta viileään täytteen teon ajaksi.

Hienonna purjo ja valkosipulinkynnet. Kuullota ne pannulla. Lisää hieman silputut pinaatit ja kypsennä. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita kulhossa kermaviili, kananmunat, pinaatti ja mausteet.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Nosta levy piirakka- tai foliovuokaan. Levitä päälle sipuliseos, paloittele fetajuusto ja ripottele sipuliseoksen päälle.  Kaada viimeiseksi päälle pinaatti-munaseos. Paista 225-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia.

Pebre eli chileläinen tomaattisalaatti

En enää muista minkä ruoan lisukkeeksi tein tätä Etiketti-lehden (3/12) reseptin mukaista tomaattisalaattia, mutta siitä tuli niin hyvää että resepti piti ehdottomasti tuoda tänne arkistoon! Lehdestä löytyi muitakin hyviä napostelureseptejä (mm. empanada-pastejoille!), mutta mitään niistä ei vielä ole ehditty testaamaan. Eli jos törmäätte tähän vanhaan Etiketti-lehteen niin ei kannattaa ottaa talteen!

Pebre eli chileläinen tomaattisalaatti
1/2 kurkku
250 g kirsikkatomaatteja
1 kesäsipuli varsineen
1 miedohko chilipalko

Kastike
1 rkl sokeria
1/2 tl sormisuolaa
3 rkl sitruunamehua
1 rkl rypsiöljyä
1 dl hienonnettua, tuoretta korianteria

Kuori kurkku, poista siemet ja kuutioi. Puolita (/laita kolmeen osaan jos isoja) tomaatit. Viipaloi kesäsipuli varsineen. Viipaloi tai kuutioi chili.

Sekoita kastikeainekset. Lisää seos kasvisten joukkoon. Sekoita hyvin. Anna maustua kylmässä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. 

Rucola-tomaattipiirakka

Tämä resepti on pyörinyt kauan pöydän nurkalla mutta ei vielä koskaan päässyt tuotantoon asti. Olen aina päätynyt kuitenkin samoja aineksia sisältävään tomaatti-vuohenjuustopiiraaseen. Ennen kuin onnistun kadottamaan koko reseptin, laitan sen varmuuden vuoksi tänne ylös - tarkoituksena on testata tätä versiota ensi sunnuntaina!

Täytyy vielä sanoa, että olen tähän asti käyttänyt aina Sunnuntain suolaista piirakkapohjaa piirakoissa ja ollut todella tyytyväinen makuun ja koostumukseen. Mutta nyt kun saatiin yleiskone talouteen, voi olla että enemmän tulee tehtyä alusta asti myös piirakkataikinoita.



Rucola-tomaattipiirakka
(8 annosta)

Taikina
2 dl hiivaleipävehnäjauhoja
1 dl perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
125 g margariinia
1-2 rkl kylmää vettä

Täyte
150 g pehmeää vuohenmaitojuustoa
1 kananmuna
ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
200 g kirsikkatomaatteja
1 ruukku rucolaa
2 tl oliiviöljyä

Sekoita kaikki taikina-ainekset monitoimikoneen leikkuuterällä nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhoja apuna käyttäen leivinpaperilla vuorattuun pieneen (n. 20x30 cm) uunivuokaan.

Sekoita vuohenmaitojuusto, kananmuna ja mausteet tasaiseksi seokseksi. Levitä seos ohuelti piirakkapohjalle ja paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Nosta piirakka jäähtymään ritilälle.

Halkaise tomaatit ja revi salaatinlehdet. Sekoita joukkoon öljy ja mausteet. Nosta seos piirakan päälle.