sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Turkulaisten mätikakku

Luottoystäväni Jutta täydensi meidän tämän vuoden joulupöytää mätimousse-reseptillä. Raisiossa mätikakuksi ristitystä hyydykkeestä tuli tämän joulun hitti!

Tehtiin kakku pieneen irtopohjavuokaan koska taiteiltiin hyydykettä ensimmäistä kertaa mutta esimerkiksi kuivakakkuvuoissa hyydytetty mousse antaisi kauniimpaa muotoa. Kuvan mätikakku on tehty 1,5 kertaisesta reseptistä ja on Lassen visuaaliseen silmään luottaen koristeltu tillillä ja mädillä.


Turkulaisten mätikakku
200 g kirjolohen mätiä
200 g graavi- tai kylmäsavulohta
1 sipuli
tillisilppua
2 dl ranskankermaa
2 rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
suolaa, valkopippuria

Hienonna lohi ja sekoita mäti, sipulisilppu, tillisilppu ja ranskankerma keskenään. Liota liivatelehdet 10 minuuttia kylmässä vedessä pehmeiksi. Kuumenna sitruuna kiehuvaksi ja liota liivatteet siihen. Anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele mätiseoksen joukkoon liivateseos ja vatkattu kermavaahto sekä mausteet. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun vuokaan ja anna hyytyä kylmässä. Kasta vuoka kuumaan veteen hetkeksi ennen kumoamista tarjoiluvadille ja koristele.

maanantai 24. joulukuuta 2012

Joulutunnelmia





Maksapatee

Äidin ehdotuksesta kokeiltiin tänä jouluna itsetehtyä maksapateeta. Olen monesti ajatellut asiaa mutta aina on jäänyt ajatusten tasolle tekeminen - pääosin siksi, etten ole ollut varma saako sitä seosta riittävän hienojakoiseksi. Nyt yritettiin, ja saihan sen! Todella hyvää tuli!

Muistiin itselle: ensi vuoden joulupöytään riittäisi reseptistä puolikaskin kun on kuitenkin niin paljon muutakin tarjolla.



Maksapatee
120 g pekonia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl voita kuullotukseen
400 g naudanmaksaa
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1 rkl konjakkia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
muutama oksa timjamia hienonnettuna

Pinnalle
2 dl mustaherukoita
2 1/2 dl mustaherukkamehua
4 liivatelehteä

Hienonna pekoni, sipuli ja valkosipulit. Paista pekoni rapeaksi ja kaada pannulta ylimääräinen rasva pois. Siirrä pekonit sivuun odottamaan. Pyyhi pannu ja lisää siihen voita sekä sipulit. Kuullota hetken aikaa.Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi (jos ostaa valmiiksi jauhettua maksaa, onnistuu oikein hyvin myös yleissekottimella - tuoksu ei ole tässä vaiheessa välttämättä ruusuinen mutta uuni auttaa asiaan).

Kaada seos 1 l vetoiseen leipä- tai pateevuokaan. Kypsennä vesihauteessa 180 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna mehu kiehuvaksi, purista pehmeät liivatelehdet vedestä ja sulata kuumaan mehuun. Anna seoksen vähän jäähtyä. Sekoita ja kaada neste pateen pinnalle. Lusikoi pinnalle myös marjat. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin tai esimerkiksi yön yli.
 

tiistai 11. joulukuuta 2012

Salami-omenapiirakka

Äiti teki viikonloppuna erinomaista suolaista piirakkaa: täytteenä salamia ja omenaa!

Suolainen piirakkapohja
Salamia (tai savukinkkua)
Pannulla kuullotettuja omenakuutioita (riittävästi!)
(Porkkanaa - ei välttämätön)
Muna-kermaseosta
Päälle juustoa

Mums!

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Saksanpähkinä-viikunakakku

Joskus viime vuoden puolella olin ottanut talteen todennäköisesti Glorian Ruoka&viini -lehdestä tämän kakkureseptin lehdessä olleen kuvan houkuttelemana. Kokeiltiin reseptiä ensimmäistä kertaa viikonloppuna. Taisin olla hieman runsaskätinen munanvalkuaisen kanssa sekoitettavan nesteen suhteen, koska taikina jäi 75 minuutin paiston jälkeen vielä aika tahmeaksi (oletin lopputuloksen olevan enemmän marenkimainen). Maku sen sijaan oli taivaallinen! Täytyy kokeilla lähiaikoina paistoa vielä uudemman kerran ja olla varovaisempi appelsiinimehun kanssa.


Kakun puolikas valmiiksi paloiteltuna
Saksanpähkinä-viikunakakku
(12-14 henkeä)

1 appelsiini
100 g kuivattuja pehmeitä viikunoita
6 valkuaista
ripaus suolaa
3 dl sokeria
100 g saksanpähkinöitä
200 g tummaa suklaata (kaakaota noin 60 %)

Koristeluun
3 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
rouhittuja saksanpähkinöitä
tummaa suklaata

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Purista appelsiinin mehu kulhoon ja raasta kuori sekaan. Hienonna viikunat ja liota niitä appelsiinimehussa 10 minuuttia. Valuta ja säästä ruokalusikallinen mehua. Vatkaa valkuaisia suolan kanssa voimakkaasti, kunnes vaahto hieman kovettuu. Lisää sokeri vähitelleen, kunnes vaahto on kovaa. Lisää appelsiinimehu.

Paahda pähkinät kuivalla kuumalla pannulla. Rouhi pähkinät ja suklaa ja lisää ne viikunoiden kanssa varovasti valkuaisvaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuokrattuun irtopohjavuokaan ja kypsennä noin 75 minuuttia, kunnes kakku on pinnalta rapea mutta sisältä hieman kostea. Anna jäähtyä. On normaalia, että kakun pinta laskee tai halkeilee jäähtyessään.

Irrota kakku vuoasta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Rouhi suklaa tai veistä siitä kiehkuroita ja kuikkoja. Koristele kakku kermavaahdolla, saksanpähkinärouheella ja suklaalla. (Tarjoilimme tällä kertaa lämpimän kakun kermavaahdon sijaan vaniljajäätelon kanssa.)

Alkon viinisuositus: Blandy's 10 Years Old Rich Malmsey, Madeira Wine Company, Portugali, Alko 30327, 35,90 €

Nonna Giovannan lihapullat

Kun tekee mieli oikein maukkaita lihapullia, tästä löytyy täydellinen resepti!



Nonna Giovannan lihapullat
n. 32 pientä lihapullaa

1 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
400 g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
1 dl parmesaania raastettuna
1 dl persiljaa hienonnettuna
1 dl rusinoita
1/2 dl pinjansiemeniä paahdettuna
1 tl sitruunankuorta raastettuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
ripaus muskottipähkinää

Sekoita maito ja korppujauhot kulhossa. Anna korppujauhojen turvota välillä sekoittaen.

Sekoita jauheliha, muna, parmesaani, persilja, rusinat, pinjansiemenet, sitruununkuori ja mausteet korppujauhojen joukkoon. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin.

Muotoile taikinasta vedellä kostutetuin käsin pieniä pyöryköitä (n. 32 kpl) leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. 

tiistai 4. joulukuuta 2012

Hiillostettua siikaa ja lämmin fenkoli-appelsiinisalaatti

Oltiin viime viikolla Kulinaarisen Instituutin kastike-kurssilla (erittäin suositeltava!), josta käteen jäi useita erinomaisia reseptejä. Tässä niistä yksi.



Hiillostettua siikaa
1 siikafile / 1-2 hlö (riippuen annoksen halutusta koosta)
voita ja suolaa

Lämmin fenkoli-appelsiinisalaatti
(6 annosta)
2 kpl fenkolia
2 kpl appelsiinia
1 pieni chilipalko
2 oksaa tuoretta korianteria
oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
suolaa ja vastajauhettua pippuria

Voitele uunivuoka / uunipelti ja asettele puolitetut siikafileet pellille nahkapuoli ylöspäin.

Halkaise fenkoli ja leikkaa kova juuriosa pois. Suikaloi loput. Fileroi appelsiini veitsellä. Halkaiset chilipalko pituussuuntaan. Poista siemenet ja leikkaa suikaleiksi. Pilko korianteri pieneksi. Kaada oliiviöljy pataan, lisää fenkoli ja sekoita. Lisää valkoviini ja anna hautua al denteksi. Lisää loput ainekset ja mausta. Sekoita varovasti, etteivät appelsiinit rikkoonnu.

Nosta siikojen nahkapuolelle pari nokaretta voita. Kypsytä siikafileitä uunissa grillivastuksen alla (n. 290 astetta) n. 3-4 minuuttia.

Seesaminsiemenillä päällystettyä broilerin rintafileetä ja karpalokastiketta

Oltiin viime viikolla Kulinaarisen Instituutin kastike-kurssilla (erittäin suositeltava!), josta käteen jäi useita erinomaisia reseptejä. Tässä yksi, jota ollaan tehty useaan otteeseen jälkikäteen - etenkin silloin kun on paljon nälkäisiä ruokailijoita!



Seesaminsiemenillä päällystettyä broilerin rintafileetä
1 luuton ja nahaton broilerin rinta / hlö
1 keltuainen
kuorittuja seesaminsiemeniä
suolaa, valkopippuria

Sivele broilerinrinnan kauniimpi puoli munankeltuaisella. Paina rinta sen jälkeen seesaminsiemeeniin niin, että siihen tarttuu mahdollisimman paljon siemeniä. Halutessasi voit ruskistaa pinnat nopeasta kuumalla pannulla ennen uuniin laittamista. Paista rinnat uunissa 200 asteessa n. 12-15 minuuttia, kunnes sisälämpö on 65 astetta.

Karpalokastike
125 g karpalohyytelöä
75 g karpaloita (puolukat ja herukatkin käy)
yhden appelsiinin puristettu mehu
1 tl raskalaista sinaappia
0,5 dl portviiniä
vettä
0,5 dl sokeria
raastettua piparjuurta maun mukaan

Murskaa karpalot kevyesti, sekoita niihin sokeri, appelsiinimehu  ja sinappi. Purista hyytelö siivilän läpi, sekoita siihen portviini. Sekoita molemmat keskenään ja lisää piparjuuri.

Kastikkeen voi soseuttaa yleissekottimella tasaiseksi, jolloin ainekset voi ensin sekoittaa keskenään ja sen jälkeen soseuttaa.

lauantai 1. joulukuuta 2012

Gluteeniton suolainen piirakkataikina

Aika moni lähipiirissä on keliaakikko, jonka vuoksi usein eteen tulee tarve leipoa jotain gluteenitonta. Ainakin suurimmista marketeista saa yhtä gluteenitonta valmispiirakkapohjaa (muistaakseni vaaleansinisessä päällyspaperissa) mutta omat kokemukset pohjan käytöstä on huonot: koostumus ei ole hyvä ja maku on paha.

Hain joitakin kuukausia sitten netistä helppoa reseptiä gluteenittoman suolaisen piirakan pohjan tekemiseksi, ja alla olevaa Kotilieden reseptiä on nyt testattu lukuisia kertoja aina onnistuneesti: hyvä maku, hyvä koostumus.



Gluteeniton suolainen piirakkataikina
(1 piirakkapohja)
125 g maitorahkaa
125 g leivontamargariinia
2,5 dl gluteenitonta leipäjauhoseosta
1 til leivinjauhetta

Sekoita maitorahka pehmeään (!) rasvaan. Lisää jauhot, joihin olet yhdistänyt leivinjauheen. Sekoita hyvin. Taputtele taikina leipäjauhoseoksen avulla voideltuun vuokaan. Täytä suolaisella tai makealla täytteellä ja kypsennä.