torstai 31. lokakuuta 2013

Porkkanaletut

Onko mitään parempaa kuin letut - ei muuten ole! Harmillisesti kodin marjavarastosta ei löytynyt omaa puolukkahilloa mutta Ruoholahden Citymarketista löytyi onneksi sokeroimatonta Kotitilan puolukkahilloa, joka toimi lähes yhtä hyvin kuin kirpeä kotitekoinen hillo. Mums!


Porkkanaletut
(kahdelle tosi nälkäiselle)

3 kpl kananmunaa
0,5 prk maitorahkaa
3 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
1 rkl rypsiöljyä

Riko kanamunat kulhoon ja riko niiden rakenne. Lisää maitorahka ja maito joukkoon. Sekoita vehnäjauhot ja leseet keskenään ja lisää ne seokseen. Lisää viimeiseksi porkkanaraaste, suola ja öljy- Paista vohvelit vohveliraudalla tai lettupannussa. Tarjoa puolukoiden kanssa.

perjantai 18. lokakuuta 2013

Gnocchit

Varmaan vuoden verran ehdin pyörittelemään ajatusta gnocchien teosta ennen kuin pääsin irti gnocchikokkailun lopputulokseen liittyvistä epäilyistä - pari viikkoa sitten ystävämme Johanna pyöräytti meille niin järkyttävän hyvän gnocchiannoksen alkupalaksi, että gnocchien tekoa oli pakko yrittää. Ja aivan uskomattoman hyviähän ne ovat!


 
Gnocchit rosmariinivoissa

500 g jauhoisia perunoita, esim. rosamunda
1,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
suolaa
(yhdessä löytämässäni reseptissä oli lisätty taikinaan 1 tl raastettua sitruunankuorta - voi olla kokeilemisen arvoista!)
1-2 oksaa rosmariinia
voita
parmesaania

Kypsennä perunat 200-asteisessa uunissa kypsiksi (n.45-60 min). Kuori ja muhenna perunat kuumana esimerkiksi haarukalla tai perunapuristimella (tee huolella, vaikuttaa taikinan sileyteen). Lisää jaunot, suola ja kananmuna, ja sekoita taikinaksi.

Tee taikinasta sormen paksuinen pötkö ja leikkaa siitä 1 cm paksuisia viipaleita. Pyöritä gnocchit hyvin jauhoissa etteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota taikinan ja yksittäisten gnocchien kiinteyteen (esim. pyöräyttämällä yksittäiset möykyt kämmenten välissä muotoilun aikana) - keittämisen aikana möykyt säilyy siten sileämpinä. (Jos gnocchit aikoo vain paistaa pannulla ilman keittämistä, möykyt kannattaa jättää pitkulaisiksi ja painaa keskelle sormella tai haarukalla pieni kuppi - hyvän makuisia tulee näinkin!)

Kiehauta suuressa kattilassa runsaasti vettä. Mausta suolalla ja lisää oliiviöljyä. Keitä parissa erässä. Nosta gnocchit pois reikäkauhalla, kun ne nousevat pintaan. Jos et aio tarjoilla gnoccheja heti, huuhtele kylmällä vedellä.

Jos gnocchit hajoavat keitettäessä, taikinassa on todennäköisesti liian vähän jauhoja. Liiallinen jauhojen käyttö taas tekee gnoccheista kovia. 500 g perunaa ja 1,5 dl jauhoja + gnocchien jahottaminen pyörittelyvaiheessa vaikutti ihan sopivalta suhteelta - eivät hajonneet keitettäessä eivätkä olleet missään nimessä liian kovia.

Sulata voi pannulla, kunnes se alkaa ruskistua. Lisää suolaa ja pippuria. Lisää gnocchit sekä hienonnetut rosmariinin lehdet. Kääntele muutama minuutti pannulla, kunnes gnocchit saavat kauniin ruskean värin ja rapsakan kuoren! Tarjoile raastetun parmesaanin kanssa. Mums!

maanantai 14. lokakuuta 2013

Mökin kaura-omenapaistos

Ylimääräisiä omenoita? Ei ole enää!


Mökin kaura-omenapaistos

Omenoita
Kanelia
Siirappia
Margariinia
Kaurahiutaleita

Lohko omenat voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle kanelia. Sekoita kaurahiutaleisiin juoksevaa margariinia ja pari lusikallista siirappia. Levitä seos omenalohkojen päälle. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile kuumana vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.