sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Moussaka

Sunnuntaimoussaka - sen kunniaksi että juuri tuli täyteen 4 kuukauden tauko viimeisestä reseptiarkiston päivityksestä! Kevät on ollut sen verran kiireinen, että olemme eläneet lähinnä ruoilla, joiden valmistukseen kuluu korkeintaan 20 minuuttia. Uudet (ja vanhat hyväksi havaitut) reseptit ovat jääneet odottelemaan kiireettömämpiä aikoja. Ensi viikolla edessä on kuitenkin kesälomakausi, jonka kunniaksi on kaivettu esiin kunnon pakka reseptejä!

Meille on tarjoiltu järisyttävän hyvää kasvismoussakaa useamman kerran Pihlajasalossa mökkivierailulla mutta vasta nyt monen vuoden tarjoilujen jälkeen saatiin aikaiseksi pyöräyttää vuoallinen omassa uunissa. Lampaan jauhelihan sijaan käytettiin tummaa soijarouhetta (2 dl), joka toivottavasti tämän kokeilun myötä on lunastanut vakipaikan kotitalouden ruokalistalla.


Moussaka
(4 hengelle)

1 iso munakoiso
400 g lampaanjauhelihaa
2 sipulia
3-5 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
suolaa, pippuria
1 rkl siirappia
kanelitanko
1 rkl kuivattua oreganoa

Valkokastike
25 g voita
1/2 dl vehnäjauhoja
5 dl täysmaitoa
suolaa, pippuria
raastettua parmesaania (tai esim. 150 g fetaa)
1 kananmuna

Kuullota pilkotut sipulit ja valkosipulit, ruskista jauheliha. Kaada joukkoon tomaattimurska. Mausta suolalla, pippurilla, siirapilla, kanelitangolla ja oreganolla. Anna kiehua mielellään n. tunti. Poista kanelitanko ennen kastikkeen latomista uunivuokaan.

Viipaloi munakoiso ja kesäkurpitsa n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Paista munakoisoihin väri pannulla tai grillissä.

Valmista valkokastike. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja pyörittele niitä hetki kattilan pinnalla. Lisää maito muutamassa erässä. Sekoita tasaiseksi ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia jatkuvasti sekoittaen, kunnes kastike saostuu. Lisää raastettu parmesan kastikkeen joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa voideltuun uunivuokaan kerroksittain kaikkia aineksia ja paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä n. 15 minuuttia ennen tarjoilua.