perjantai 18. lokakuuta 2013

Gnocchit

Varmaan vuoden verran ehdin pyörittelemään ajatusta gnocchien teosta ennen kuin pääsin irti gnocchikokkailun lopputulokseen liittyvistä epäilyistä - pari viikkoa sitten ystävämme Johanna pyöräytti meille niin järkyttävän hyvän gnocchiannoksen alkupalaksi, että gnocchien tekoa oli pakko yrittää. Ja aivan uskomattoman hyviähän ne ovat!


 
Gnocchit rosmariinivoissa

500 g jauhoisia perunoita, esim. rosamunda
1,5 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
suolaa
(yhdessä löytämässäni reseptissä oli lisätty taikinaan 1 tl raastettua sitruunankuorta - voi olla kokeilemisen arvoista!)
1-2 oksaa rosmariinia
voita
parmesaania

Kypsennä perunat 200-asteisessa uunissa kypsiksi (n.45-60 min). Kuori ja muhenna perunat kuumana esimerkiksi haarukalla tai perunapuristimella (tee huolella, vaikuttaa taikinan sileyteen). Lisää jaunot, suola ja kananmuna, ja sekoita taikinaksi.

Tee taikinasta sormen paksuinen pötkö ja leikkaa siitä 1 cm paksuisia viipaleita. Pyöritä gnocchit hyvin jauhoissa etteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota taikinan ja yksittäisten gnocchien kiinteyteen (esim. pyöräyttämällä yksittäiset möykyt kämmenten välissä muotoilun aikana) - keittämisen aikana möykyt säilyy siten sileämpinä. (Jos gnocchit aikoo vain paistaa pannulla ilman keittämistä, möykyt kannattaa jättää pitkulaisiksi ja painaa keskelle sormella tai haarukalla pieni kuppi - hyvän makuisia tulee näinkin!)

Kiehauta suuressa kattilassa runsaasti vettä. Mausta suolalla ja lisää oliiviöljyä. Keitä parissa erässä. Nosta gnocchit pois reikäkauhalla, kun ne nousevat pintaan. Jos et aio tarjoilla gnoccheja heti, huuhtele kylmällä vedellä.

Jos gnocchit hajoavat keitettäessä, taikinassa on todennäköisesti liian vähän jauhoja. Liiallinen jauhojen käyttö taas tekee gnoccheista kovia. 500 g perunaa ja 1,5 dl jauhoja + gnocchien jahottaminen pyörittelyvaiheessa vaikutti ihan sopivalta suhteelta - eivät hajonneet keitettäessä eivätkä olleet missään nimessä liian kovia.

Sulata voi pannulla, kunnes se alkaa ruskistua. Lisää suolaa ja pippuria. Lisää gnocchit sekä hienonnetut rosmariinin lehdet. Kääntele muutama minuutti pannulla, kunnes gnocchit saavat kauniin ruskean värin ja rapsakan kuoren! Tarjoile raastetun parmesaanin kanssa. Mums!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti