lauantai 31. joulukuuta 2011

Mustajuuripyree

Tyttöjen pikkujouluja vietettiin marraskuun lopussa, ja siellä päädyimme kokeilemaan mustajuuripyreen tekoa. Tekotapa ei ole sen ihmeellisempi kuin bataattipyreessä tai perunamuusissa - ainoastaan kuorimisvaihe on mustajuuren kanssa vähän haasteellisempaa.

Mustajuuret ovat noin 20 senttiä pitkiä ja 2 senttiä paksuja pötköjä, jotka kuorittaessa erittävät voikukan kaltaista tahmeaa maitomaista nestettä. Koska mustajuuret vierailivat keittiössämme ensimmäistä kertaa, en tiedä sainko Kampin K-Marketista vain poikkeuksellisen äkäisiä yksilöitä, koska tahmea neste maito valtaavan kaiken kuorimaveisestä käsiin ja vesihanaan.

90-luvun alussa ilmestyneessä Viherkokki-kirjassa (jonka kaivoin esiin vasta viikkoja kuorimisoperaation jälkeen) todetaan että mustajuuri on helpompi kuoria keitettynä, koska se vahvan maidonerityksen lisäksi tummuu hyvin herkästi kuorimisen jälkeen. Ensi kerralla siis lyön juuret pataan kuorineen.

Mustajuuripyree
per 1 henkilö

4 mustajuurta (riippuen ruokailijoiden nälästä)
1 salottisipuli
ripaus suolaa
nokare voita
loraus kermaa
mausta oman maun mukaan musta- ja valkopippurilla

Mikäli kuorit juuret tuoreena, kuori ne juoksevan veden alla ja laita heti kuorimisen jälkeen kylmään sitruunamehulla maustettuun veteen, jotta ne eivät tummu. Keitä mustajuuret ja silputut sipulit suolalla maustetussa vedessä noin 15-20 minuuttia tai kunnes mustajuuret ovat sopivan pehmeitä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta. Lisää joukkoon mausteet sekä voi ja kerma.

Voit myös keittää mustajuuret suolalla maustetussa vedessä ja kuoria juuret keittämisen jälkeen. Keitä mustajuuria ensin noin 10-15 minuuttia ja kuori juuret. Vaihda keitinvesi ja lisää joukkoon pilkotut sipulit. Keitä vielä 5-10 minuuttia tai kunnes mustajuuret ovat sopivan pehmeitä. Kaada keitinvesi pois ja soseuta. Lisää joukkoon mausteet sekä voi ja kerma.

Mustajuuripyree tarjoiltiin pikkujouluissa korianterilla maustetun nieriän sekä punajuurien ja vuohenjuustomoussen kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti