keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Keitetty naudan kieli

Joitain vuosia sitten varsinaissuomalainen joulu sai uuden sävyn kun lautaselta löytyi kaiken muun jouluisen ruoan ohella keitettyä naudan kieltä. 

Viipaloitua kieltä pikkelöityjen kanttarellien, piparjuurikastikkeen ja rucolan kanssa 

Keitetty naudan kieli

1 naudan kieli
1 porkkana kuorittuna ja paloiteltuna
1 sipuli kuorittuna ja lohkottuna
1-2 laakerinlehteä
5 valkopippuria
5 maustepippuria

Huuhtele ja harjaa kieli juoksevan, viileän veden alla. Upota kieli kylmään veteen 1-2 tunniksi, vaihda vettä tarvittaessa puolen tunnin välein. Vaihda vesi kokonaan ja keitä kieltä kuumassa vedessä 10 minuuttia, jotta viimeiset kuona-aineet poistuvat. Kaada keitinvesi pois, huuhdo kieli ja laita tilalle uusi vesi. 

Lisää vihannekset ja mausteet keitinveteen, kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen, pienellä lämmöllä noin kolme tuntia. Poista kielestä nahka heti keittämisen jälkeen. Anna nyljetyn kielen jäähtyä yön yli keitinliemessään. Tarjoile siivutettuna esimerkiksi leikkeleenä leivän päällä tai salaatissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti