sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Jääkellarin lohta ja juureksia

Lasse halusi ehdottomasti testata Viini-lehden 2/2013-numerosta löytynyttä lohireseptiä viikko sitten. Etikalla maustamisessa on aina se riski että lopputulos saattaa maistua liikaa vain etikalle ja peittää alleen raaka-aineiden oikeat maut mutta tällä kertaa onnistuttiin maustumisajassa aika hyvin!

Kala ja vihannekset olivat etikkaliemessä aika tarkalleen 24 tuntia. Erityisesti kalalle, fenkolille ja punasipulille aika oli aika optimaalinen. Retiisejä ei seuraavalla kerralla laiteta etikkaliemeen lainkaan - ne värjäytyvät vaaleanpunaisiksi ja niiden oma maku peittyy täysin etikan alle. Porkkanoille täytyy vastaavasti laittaa pikkuisen lyhyempi maustumisaika. Annoskin tuntuu kokonaisuutena paremmalta kun lautaselta löytyy jotain vähän vähemmän etikkaista.

Lehti neuvoo voimakkaasti etikassa marinoitujen ruokien kaveriksi ottamaan (melko runsaan ja kypsän hedelmäisen) kuohuviinin.


Jääkellarin lohta ja juureksia

Lohi
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
200 g merilohta
1 tl merisuolaa

Ripottele lohifileen päälle suolakerros ja anna maustua 20 min. Leikkaa lohifile pituussuunnassa halki. Leikkaa pitkästä fileen puolikkaasta tulitikkuaskin kokoisia paloja Aseta palat astiaan ja kaada hieman jäähtynyt liemi kalan päälle. Laita vuoka jääkaappiin. Anna maustua vähintään vuorokausi.

Juurekset
1 kpl porkkana
6 kpl retiisiä
1 kpl fenkoli
1 kpl punaispulia
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl tuoretta tilliä
ripaus suolaa

Kiehauta nesteet ja sokeri. Suikaloi fenkoli, porkkana ja retiisit mandoliinilla. Leikkaa punasipuli ohueksi siivuksi. Kaada kuuma liemi kasvisten päälle ja anna maustua jääkapissa kelmulla peitettynä. siiviloi liemi ja lisää tilli. Mausta suolalla. Nauti lohen ja ruisleivän kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti