sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Suloiset suklaakohokkaat

Etiketti-lehden (4/2012) takakannessa oli aikanaan tämä resepti sukaakohokkaista enkä ihmettele yhtään että on tullut revittyä talteen! Törkeän hyvää!

Meidän uunilla optimaalinen paistoaika (keskilämmöllä keskitasossa) on todennäköisesti tasan 10 minuuttia. Pidin eilen 11 minuuttia, jolla sisus oli pehmeä ja jossain määrin sula mutta täydellisyyttä hipovan sisuksen saisi varmaan noin minuutin lyhyemmällä paistoajalla. Luumuista riittää hyvin 1/2 tai jopa 1/3 reseptistä ellei halua tarjoilla koristelusta yli jäävää osuutta esimerkiksi juustojen kanssa.

Etiketti-lehti muistuttaa vieraiden aina odottavan kohokasta ts. älä seisota taikinaa tarjoiluastioissa tai valmiita kohokkaita keittiössä turhaan. Kohokkaissa ei tarvitse olla mitään erityisiä vuokia - ne voi tarjoilla vaikka uunin kestävistä kahvikupeista!




Suloiset suklaakohokkaat
5-6 hengelle

3 keskikokoista munaa
50 g pehmeää voita
4 rkl sokeria
125 g tummaa sukaata (väh. 70 % kaakaota)
1 tl sitruunamehua
voita ja sokeria tarjoiluvuokia varten
tomusokeria ja suklaarouhetta koristeluun

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele kohokasvuoat ja ripottele niihin kauttaaltaan hienoa sokeria. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota pehmeä voi ja kaksi ruokalusikallista sokeria keskenään. Lisää keltuaiset joukkoon yksitelle koko ajan vatkaten.

Paloittele suklaa ja sulata se esimerkiksi mikroaaltouunissa (30 sekuntia kerrallaan, tähän määrään tarvitsee noin 3-4 x 30 sek sulatusjaksoa). Anna suklaan hieman jäähtyä.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää koko ajan vatkaten lopu sokeri sekä sitruunamehu. Sekoita sulatettu suklaa keltuaisvaahtoon. Lisää joukkoon valkuaisvaahto varovasti käännellen. Täytä kohokasvuoat niin, että vuoan yläreunasta jää tyhjäksi noin kolmasosa. Kypsennä uunissa 225 asteessa 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä.

Ripottele kohokkaisen päälle tomusokeria ja suklaarouhetta. Tarjoa heti kylmien luumujen kanssa.

Marinoidut luumut
500 g
2 dl vetää
1 dl tummaa, makeaa portviiniä
1 1/2 dl sokeria
1 kanelitanko
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
1 rkl sitruunamehua

Puolita tuoreet luumut ja poista kivet. Kiehauta kaikki marinadiliemen ainekset kattilassa, lisää luumut ja anna seoksen kiehua vielä kertaalleen noin minuutin ajan. Marinoi jääkaapissa seuraavaan päivään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti