maanantai 24. joulukuuta 2012

Maksapatee

Äidin ehdotuksesta kokeiltiin tänä jouluna itsetehtyä maksapateeta. Olen monesti ajatellut asiaa mutta aina on jäänyt ajatusten tasolle tekeminen - pääosin siksi, etten ole ollut varma saako sitä seosta riittävän hienojakoiseksi. Nyt yritettiin, ja saihan sen! Todella hyvää tuli!

Muistiin itselle: ensi vuoden joulupöytään riittäisi reseptistä puolikaskin kun on kuitenkin niin paljon muutakin tarjolla.



Maksapatee
120 g pekonia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl voita kuullotukseen
400 g naudanmaksaa
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
1 rkl konjakkia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
muutama oksa timjamia hienonnettuna

Pinnalle
2 dl mustaherukoita
2 1/2 dl mustaherukkamehua
4 liivatelehteä

Hienonna pekoni, sipuli ja valkosipulit. Paista pekoni rapeaksi ja kaada pannulta ylimääräinen rasva pois. Siirrä pekonit sivuun odottamaan. Pyyhi pannu ja lisää siihen voita sekä sipulit. Kuullota hetken aikaa.Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi (jos ostaa valmiiksi jauhettua maksaa, onnistuu oikein hyvin myös yleissekottimella - tuoksu ei ole tässä vaiheessa välttämättä ruusuinen mutta uuni auttaa asiaan).

Kaada seos 1 l vetoiseen leipä- tai pateevuokaan. Kypsennä vesihauteessa 180 asteisessa uunissa 50 minuuttia. Anna jäähtyä.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna mehu kiehuvaksi, purista pehmeät liivatelehdet vedestä ja sulata kuumaan mehuun. Anna seoksen vähän jäähtyä. Sekoita ja kaada neste pateen pinnalle. Lusikoi pinnalle myös marjat. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin tai esimerkiksi yön yli.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti