sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Saksanpähkinä-viikunakakku

Joskus viime vuoden puolella olin ottanut talteen todennäköisesti Glorian Ruoka&viini -lehdestä tämän kakkureseptin lehdessä olleen kuvan houkuttelemana. Kokeiltiin reseptiä ensimmäistä kertaa viikonloppuna. Taisin olla hieman runsaskätinen munanvalkuaisen kanssa sekoitettavan nesteen suhteen, koska taikina jäi 75 minuutin paiston jälkeen vielä aika tahmeaksi (oletin lopputuloksen olevan enemmän marenkimainen). Maku sen sijaan oli taivaallinen! Täytyy kokeilla lähiaikoina paistoa vielä uudemman kerran ja olla varovaisempi appelsiinimehun kanssa.


Kakun puolikas valmiiksi paloiteltuna
Saksanpähkinä-viikunakakku
(12-14 henkeä)

1 appelsiini
100 g kuivattuja pehmeitä viikunoita
6 valkuaista
ripaus suolaa
3 dl sokeria
100 g saksanpähkinöitä
200 g tummaa suklaata (kaakaota noin 60 %)

Koristeluun
3 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
rouhittuja saksanpähkinöitä
tummaa suklaata

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Purista appelsiinin mehu kulhoon ja raasta kuori sekaan. Hienonna viikunat ja liota niitä appelsiinimehussa 10 minuuttia. Valuta ja säästä ruokalusikallinen mehua. Vatkaa valkuaisia suolan kanssa voimakkaasti, kunnes vaahto hieman kovettuu. Lisää sokeri vähitelleen, kunnes vaahto on kovaa. Lisää appelsiinimehu.

Paahda pähkinät kuivalla kuumalla pannulla. Rouhi pähkinät ja suklaa ja lisää ne viikunoiden kanssa varovasti valkuaisvaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla vuokrattuun irtopohjavuokaan ja kypsennä noin 75 minuuttia, kunnes kakku on pinnalta rapea mutta sisältä hieman kostea. Anna jäähtyä. On normaalia, että kakun pinta laskee tai halkeilee jäähtyessään.

Irrota kakku vuoasta. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Rouhi suklaa tai veistä siitä kiehkuroita ja kuikkoja. Koristele kakku kermavaahdolla, saksanpähkinärouheella ja suklaalla. (Tarjoilimme tällä kertaa lämpimän kakun kermavaahdon sijaan vaniljajäätelon kanssa.)

Alkon viinisuositus: Blandy's 10 Years Old Rich Malmsey, Madeira Wine Company, Portugali, Alko 30327, 35,90 €

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti