keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Bobotie (a.k.a. mausteinen lampaanjauhelihapaistos)

Jostain tuntemattomasta lehdestä on jäänyt kokoelmiin artikkeli, joka käsittelee eteläafrikkalaista keittiötä. Helsinkiläisen ravintola Oasiksen keittiömestari esittelee artikkelissa perinteisiä reseptejä, joista yksi on mausteinen lampaanjauhelihapaistos, bobotie. Artikkeli saattaa olla jo aikaa nähnyt, koska googlaamalla ei löytynyt varmuutta kyseisen ravintolan olemassaolosta tänäpäivänä.

Syynä saattaa olla viime viikon tymäkkä papukeitto (tai se että lisäsin chiliä melko varovaisella kädellä), mutta bobotien mausteisuus ei tällä reseptillä nouse kovin hyvin esiin. Kannattaa siis käyttää runsasta kättä laittaessanne maustetta sekaan - ja chiliä mukaan rouhimalla saa luonnollisesti mukavaa tulisuutta aikaan.



Bobotie
(alkuruokana 10 hengelle)

2 hienonnettua sipulia
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 hienonnettu tuore chili
2-3 rkl öljyä
1 rkl currya
1 kg lampaanjauhelihaa
2-3 viipaletta maidossa liotettua vaaleaa leipää
suolaa, pippuria
1 1/4 dl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl fariinisokeria
2 rkl hedelmächutneytä
12 kuorittua mantelia
3 munaa
1 1/4 dl maitoa
5 laakerinlehteä

Kuullota sipulit, valkosipulit ja chili kevyesti pannulle ja lisää curry. Kuullota hetki. Lisää jauheliha ja paista liha melkein kypsäksi. Sekoita kuivaksi puristettu leipä joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää etikka, sitruunamehu, sokeri ja chutney. Nostele seos yhteen isoon vuokaan tai annosvuokiin. Painele pintaan mantelit.

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita maidon joukkoon. Kaada munamaito vuokiin. Asettele laakerinlehdet päälle. Paista 165-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin ja marjahillokkeen kanssa.

Alko suosittelee bobotien kylkeen Meerlust Pinot Noiria (Alkon tilausvalikoima 946737; 22,30 €). Oasiksen keittiömestari toteaa artikkelissa että bobotieta voi valmistaa myös kalasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti