keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Kalaa ja katkiksia tahnassa

Viinitastingien yhteyteen on tullut tehtyä erilaisia kalatahnoja leivän päällä nautittavaksi, tässä muutama hyväksi havaittu. 
 
 
***

Savukalatahna

90-luvun Glorian ruokakirjasta löytyi resepti ruokaisammalle tahnalle, jota suositeltiin tarjottavan alkuruokana myös sellaisenaan. 

250 g savulohta, -siikaa tai -silakoita (ruodottomana)
2 perunaa
2 keltasipulia
10 cm pala purjosipulia
2 rkl öliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tomaattipyrettä
2-3 dl maitoa
0,5-1 tl suolaa
rouhittua valkopippuria
vesikrassia koristeluun

Pilko kuoritut perunat ja sipuli, paloittele purjo. Kuullota kasvikset, valkosipuli sekä tomaattipyree öljyssä. 

Lisää kala, maito, suola, valkopippuri. Kypsennä ilman kantta n. 20 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsyneet. Lisää maitoa tarvittaessa. 

Soseuta tahnaksi. Tarkista maksu ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna jäähtyä kokonaan. Tarjoile tumman levän kanssa.

***

Katkarapuröra
(4 annosta)

180 g katkarapuja
1 prk kermaviiliä
1/2 dl majoneesia
1 dl kevätsipulin varsia tai ruohosipulia hienonnettuna
1/2 dl tilliä hienonnettua
1 rkl sitruunan mehua
1 tl sitruunan raastettua kuorta
ripaus mustapippuria

Valuta katkaravut hyvin. Hienonna halutessasi katkarapuja hieman. Sekoita katkarapujen joukkoon kaikki loput ainekset.

Toimii paitsi leivän kanssa, myös uuniperunoiden täytteenä. 

***

Lohimousse
(Ohje Turun Sanomien ruoka-liitteestä!)

200 g graavisuolattua kirjolohta
200 g kylmäsavustettua kirjolohta
2 sipulia
2 dl kuohukermaa
1 tlk rahkaa
1 tlk kermaviiliä
1 rkl sokeria
1 tl sitruunapippuria
1/4 tl valkopippuria
1 dl silputtua tilliä
3/4 tl suolaa

Leikkaa lohet pieniksi kuutoiksi, jätä muutama viipale halutessasi koristeeksi. Silppua sipulit hyvin hienoksi. Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi. Sekoita rahkan joukkoon kermaviili, lohikuutiot, sipulisilppu ja mausteet. Sekoita ainekset keskenään. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti nostellen. Anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan ennen tarjoamista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. 
Huom! Reseptistä tulee suuri annos - puolikaskin riittää hyvin jos tulee esim. buffapöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti