keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Lämmin herkkusalaatti

Puolialastomalta kokilta löysin sopivan reseptin silliksen jälkeiseen todellisuuteen: tavallaan terveellistä sapuskaa mutta sisältää herkullisia aineksia, kuten pekonia. :) Äyriäispadan jälkeen lihan ja kalan/äyriäisten sekoittaminen samaan soppaan on tuntunut äärettömän hyvältä idealta, eikä tämä herkkusalaatti ole sarjassa poikkeus. Samalla tuli myös kokeiltua uppomunien tekemistä ensimmäistä kertaa - se jos jokin on luovaa hommaa!


Lämmin herkkusalaatti
(a.k.a. lämmin salaatti pinaatista, lohesta, anjovis-parsasta, pekonista ja uppomunista)

4 annospalaa lohifileestä
1 sitruuna
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
muutama iso kourallinen tuoretta pinaattia
4 kananmunaa
väkiviinaetikkaa
1 pkt pekonia
nippu vihreää parsaa
muutama anjovisfile
1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
1/2 iso punainen chili siivuina
kourallinen pieniä kapriksia

Purista puolikkaan sitruunan mehu kippoon ja sekoita siihen saman verran öljyä, pari rouhausta pippuria ja suolaa. Sekoita kastike huuhdellun ja kuivatun pinaatin sekaan kulhossa.

Lämmitä uuni 225-240 asteeseen. Puhdista parsat, katkaise pois kova, puumainen osa varresta ja kuori varret.

Nypi lohesta ruodot ja paista nahka nopeasti rapeaksi ja ruskeaksi pannulla. Nosta fileet uunivuokaan.

Paista pannulla paloiteltu pekoni. Tee parsasta pari nippua uunivuokaan kalafileiden sivuille. Asettele pari anjovisfileetä parsanippujen päälle. Levittele paistetut pekonisiivut kalojen päälle. Rouhi päälle suolaa ja pippuria sekä purista puolikkaasta sitruunasta mehu. Ripottele päälle vielä rosmariinisilppu ja lorauta oliiviöljyä päälle.

Paista uunissa kymmenisen minuuttia, kunnes kala on kypsää.

Valmista tällä välin uppomunat. Kiehauta isossa kattilassa suolaamatonta vettä. Kun vesi on kiehumispisteessä, lorauta sekaan väkiviinaetikkaa. Riko kananmuna pieneen kuppiin tai kauhaan niin ettei keltuainen mene rikki. Tee kattilaan kauhalla pyörre (ei liian voimakas!) ja valuta kananmuna pyörteeseen varovasti. Älä annan veden kiehua rajusti, vaan hiljalleen.

Pyörre vedessä kietoo leviävän valkuaisen keltuaisen ympärille. Pidä pyörre liikkeessä. Keitä muutaman minuutin ajan, jotta valkuainen kovettuu mutta keltuainen jää juoksevaksi.

Kannattaa keittää yksi uppomuna kerrallaan - ainakin jos vasta perehtyy lajin saloihin. :) Reikäkauha on toimiva väline sekä pyörteen luomiseen että valmiiden munien nostamiseen vedestä.

Kokoa salaatti lautasille: pinaatti alle, päälle kalaa, parsaa ja pekonia. Viimeiseksi asettele uppomuna ja ripottele sinne tänne chilisiivuja ja kapriksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti