keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Kasvisruokapäivä

Meidän kotitaloudessa aloitettiin uuden vuoden kunniaksi viikottainen kasvisruokapäivä. Seuraavaksi laajennetaan viikottaiseen kalaruokapäivään, ja sen jälkeen toivottavasti vielä bonuspäivään jolloin tulee kasvista tai kalaa. Punaista lihaa syötäisiin siis enää neljä päivää viikossa. Ehkä pieniä askelia mutta silti suuria muutoksia.

Kasvisruokareseptejä etsiskellessä on tullut selväksi että putkiremontoituun keittiöön tullee uuni ajastimella helpottamaan arkiruokien tekoa.

Tässä tämän viikon kasvispadat.

***

Kesäkurpitsa-herkkusieni-feta-tortelliinivuoka
Alkuperäinen resepti löytyi Pastanjauhantaa-blogista, mutta sitä tuli mukailtua jääkaapin sisällön perusteella. Meillä vuoallisesta söi neljä nälkäistä tyttöä ja yksi hyvin nälkäinen raavas mies. :)

500 g tuoretortellineja
1 iso kesäkurpitsa
300 g herkkusieniä
1 purkki fetaa
6 tomaattia
suolaa, mustapippuria, tuoretta basilikaa

3 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
juustoraastetta

Kuutioi kesäkurpitsa ja suikaloi sienet. Paista öljyssä ja anna sienistä irtoavan nesteen haihtua kokonaan. Mausta suolalla ja pippurilla, anna hautua hetki. Nosta pois levyltä ja lisää fetakuutiot.

Keitä tortelliinit ja valuta vesi pois. Lisää keitettyjen tortellinien joukkoon tilkka oliiviöljyä, jotta ne eivät tartu toisiinsa.

Viipaloi tomaatit.

Laita uunivuoan pohjalle puolet kesäkurpitsa-sieniseoksesta sekä puolet tortellineista ja basilikasilpusta. Asettele tomaatinsiivut vuokaan vierekkäin nätiksi tomaattimatoksi. Toinen kerros samalla tavalla. Sekoita ruokakerma ja kananmunat keskenään ja kaada tasaisesti vuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. puoli tuntia.

***

Italialainen pastavuoka
Alkuperäinen resepti löytyy Chocochili-blogista, joka näytti sisällöltään muutenkin lupaavalta tulevaisuuden kokkailuja ajatellen.

300 g pennepastaa
150 g pakasteherneitä
1 dl ruokakermaa
juustoraastetta
tuoretta basilikaa koristeluun

Tomaattikastike:
4 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 tl balsamicoa
1 tlk paseerattua tomaattia
3 rkl tomaattipyrettä
2 tl sokeria
2 tl kuivattua basilikaa
suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Cashewpähkinäricotta:
100 g cashewpähkinöitä
250 g (maustamatonta) tofua murennettuna
2 rkl oliiviöljyä
0,5 sitruunan mehu
2 pientä valkosipulinkynttä puristettuna
1 tl kuivattua basilikaa
0,5 tl suolaa

Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä kattilassa muutama minuutti. Sekoita joukkoon balsamico. Lisää kuoritut tomaatit ja anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta kastike tomaattipyreellä, sokerilla, basilikalla, suolalla ja pippurilla. Lisää kastikkeeseen halutessasi vettä.

Keitä pasta ja jätä se hieman raa'aksi. Valmista cashewpähkinäricotta soseuttamalla kaikki aineet sauvasekoittimella karkeaksi tahnaksi ja sekoita esikeitetyn pastan joukkoon.


Lado uunivuokaan vuorotellen tomaattikastiketta, pastaa ja herneitä. Kaada viimeiseksi päälle loput tomaattikastikkeet, noin 1 dl ruokakermaa ja päälle juustoraastetta. Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti