maanantai 31. tammikuuta 2011

Muheva lihapata

Sunnuntaina tehtiin tukevaa lihapataa. Ei tarvitse kuin lätkiä sisältö pannun kautta uuniin ja punaviinin saa avata jo valmistusvaiheessa! :) Myös kokkikaverit Ninni ja Hemu hyörivät menossa mukana.




Muheva lihapata
4-6 annosta

600 g naudan sisä-/ paahto-/ ulko-/ kulmapaistia
2 porkkanaa
4-6 pientä salottisipulia
3-4 valkosipulinkynttä
200 g herkkusieniä
2 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä
2 rkl lihafondia
2 rkl tomattipyreetä
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
3-4 dl punaviiniä
(suolaa)

Naudanlihan sijaan kannattaa kokeilla myös lampaanpaistia. Punaviinin voi hyvin korvata kokonaan tai osaksi tomaattimurskalla - jätä silloin kuitenkin vehnäjauhot pois koska murskan rakenne riittää saostamaan padan. Jos käytät tomaattimurskaa, padan lisäkkeeksi sopii murennettu feta. Punaviinin voi korvata kokonaan myös lihaliemellä.

Pataan voi tuoda tulista vivahdetta lisäämällä siihen chiliä ja viilentämällä lopputulosta nokareella paksua jugurttia, ranskankermaa tai smetanaa. Jeera, korianteri, kardemumma ja kaneli tuovat pataan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makumaailmaa.

Leikkaa liha noin 2x2 sentin kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat reiluksi paloiksi. Kuori sipulit ja jätä niihin kanta, jotta ne säilyvät padassa kokonaisina.

Ruskista lihat tilkassa öljyä. Ruskista pannulla kevyesti myös kasvikset ja sienet.

Ripottele vehnäjauhot ruskistettujen kasvisten ja lihojen päälle pataan. Sekoita kevyesti. Huuhtele paistinpannun aromit talteen vedellä ja kaada liemi pataan. Lisää kaikki mausteet sekä fondi ja pyree. Kaada lopuksi punaviiniä pataan niin, että lihat ja kasvikset peittyvät.

Hauduta uunissa kannen alla 150 asteessa. Sisä- ja paahtopaistiin kannattaa varata aikaa noin tunti, ja ulko- ja kulmapaistille reilu 1,5 tuntia. Padan voi hauduttaa myös hellalla. Anna padan kiehahtaa ja laske lämpöä sen jälkeen. Nosta kansi päälle.

Tarjoile esimerkiksi riisin tai couscousin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti