lauantai 5. marraskuuta 2011

Filotaikinakorit

Vanhasta Suomen Kuvalehden Gourmet -lehdestä tuli bongattua salaattiresepti, jossa täyte tarjoiltiin filotaikinakulhosta - eli lautasen mallisesta kuoresta, joka on tehty paistamalla filotaikinaa uunissa. Testasimme kuorten tekoa viime viikonloppuna (mutta harmillisesti tohinassa en muistanut ottaa kupeista kuvia) paistamalla filotaikinalevyjä väärinpäin käännetyn muffinssipellin avulla. Näistä pikkukupeista nautittiin alkuruoaksi sienikeittoa, eli kupit pitävät myös nestettä hyvin.

Ohje kulhojen tekemiseen oli lehdessä seuraavanlainen:

(6 filotaikinakulhoa)
12 filotaikinalevyä
oliiviöljyä

Leikkaa 2 tuntia huoneenlämmössä sulaneet filoarkit kahtia. Levitä kuuden leivinpaperilla peitetyn, ylösalaisin olevan kulhon päälle neljä arkkia taikinaa siten, että sivelet kunkin arkin päälle (reippaasti) oliiviöljyä. Paista filokorit 2-3 kerrallaan 180-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Itse sulatin filoarkkeja vain 30 minuuttia, jonka jälkeen olivat jo pehmeitä. Väärinpäin käännettyjen muffinssivuokien alla en käyttänyt lainkaan leivinpaperia, vaan voitelin vuoat vain oliiviöljyllä - täysin vaivattomasti irtosivat filotaikinakupit silti paistamisen jälkeen. Oliiviöljyn on tarkoitus toimia filoarkkien välissä liimana, joten öljyä saa käyttää liiman tavoin aika reilusti. Levittäminen onnistuu helposti pullasudin avulla. 

Näpertelyyn kannattaa varata hetki aikaa, mutta korit voi myös tehdä hyvissä ajoin valmiiksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti