perjantai 22. helmikuuta 2013

Hampurilaisbuffet


Tänään tehtiin hamppareita!

Glorian Ruoka&Viini -lehden vanhan artikkelin avustamana alla vaihtoehtoja hampurilaisbuffaan siinä vaiheessa kun todellinen nälkä iskee:

Classic: hampurilaissämpylä, paistijauhelihapihvi, chilimajoneesia, rapeaksi paahdettu pekoniviipale, cheddarjuustoviipale, suolakurkkua, tomaattiviipaleita, sipulirenkaita ja jäävuorisalaattia

Gourmet: paahdettuja maalaisleipäviipaleita, kokolihapihvi, sinappimajoneesia, chiliketsuppia, punaispulihilloketta, cheddarjuustoviipale, salaattisekoitus, lisukkeeksi lohkoperunoita tai -bataatteja

Thai: hampurilaissämpylä, kana- tai kalkkunajauhelihapihvi (inkiväärillä, teriyakilla ja korianterilla maustettuna), avokadoa, chiliä, wasabimajoneesia

Broileripurilainen: pähkinäinen sämpylä, sitruuna-minttumarinoitu broilerinpihvi, raikasta itu-tuorejuustoa, paprikaviipale, salaattisekoitusta

Kalaburgeri: paahdettuja maalaisleipäviipaleita, kalapihvi (currytahnalla, limellä ja korianterilla maustettuna), lime-korianterimajoneesia, lisukkeeksi thaisalaattia

Lohihampurilainen: ruisleipää, lohimurekepihvi, fenkoli-retiisisalaattia, punasipulirenkaita, valutettua maustamatonta jugurttia, fetajuustoviipale, salaattisekoitusta

Mausteinen lammaspita: pitaleipä, merquesmausteinen lammaspihvi, avokado-tomaattisalsaa, valutettua maustamatonta jugurttia, fetajuustoviipale, punasipulirenkaita, salaattisekoitusta

Portobellohampurilainen: ciabattaa, balsamiviinietikkamarinoitu portobello, vuohenjuustokastiketta, tomaattisalaattia ja salaattisekoitusta

Lassen salsa

Ei sisällä hevosen lihaa eikä lisäaineita!


Lassen salsa

6 tomaattia
1 dl ananasta pilkottuna
2 sipulia
1 valkosipulin kynsi
öljyä
1 chilipalko
1 rkl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Viillä tomaattien kantaan ristiviilto ja kasta ne kiehuvaan veteen, sitten kylmään veteen. Kuori tomaatit, poista siemenet ja paloittele hedelmäliha. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne öljyssä. Poista chilistä siemenet, hienonna ja lisää sipulien joukkoon.

Lisää tomaatti- ja ananaskuutiot sekä mausteet, hauduta muutama minuutti. Jäähdytä ja tarjoa kylmänä.

Mikä viini?

winefolly.com

sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Rosmariinikastike


Syötiin meillä eilen taas pitkästä aikaa illallista: hapankorppuja nokkospestolla ja latva-artisokkasoseella, palsternakka-piparjuurikeittoa ompulla ja villisikaa rosmariinikastikkeen, risoton ja keitettyjen valkosipuli-porkkanoiden kanssa.  



Rosmariinikastike

1 salottisipuli
10 g voita
1 dl punaviiniä
6 kpl kokonaisia valkopippureita
1/2 laakerinlehteä
1 rkl hienonnettua persiljaa (varret voi olla mukana)
2-3 rosmariinioksaa
3 dl tummaa lientä
Suurustukseen n. 1 tl maizenaa (huom, demi glacet on yleensä suurustettuja mutta jos käyttää jotain muuta lientä, täytyy varautua suurustamaan)

Kuullota hienonnettu salottisipuli voissa minuutin verran. Lisää joukkoon punaviini, pippurit, laakerinlehti, persilja ja rosmariini. Keitä lähes kuivaksi. Lisää tumma liemi. Keitä 10-15 minuuttia ja siivilöi toiseen kattilaan. Mausta lopuksi suolalla tarvittaessa.

Latva-artisokkacrostinit

Latva-artisokkacrostinien ohje löytyi Turku lautasella -kirjasta. Soseesta tuli erittäin hyvää, vaikka ohjeen vastaisesti tarjoiltiinkin se anopin sienipikkelssin ja hapankorppujen kanssa!




Latva-artisokkacrostinit

200 g latva-artisokan pohjia
5 dl kanalientä
4 valkosipulinkynttä
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
patonkia
oliiviöljyä

Keitä (tuoreet tai säilötyt) latva-artisokan pohjat kanaliemessä, kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Hauduta puolitetyt valkosipulinkynnet pannulla öljytilkassa pehmeiksi. Soseuta valutetut latva-artisokat ja valkosipulit öljyn kanssa majoneesinomaiseksi tahnaksi, tarvittaessa voit ohentaa massaa kanaliemellä. Mausta suolalla.

Leikkaa patongista ohuita siivuja, sivele pintaan oliiviöljyä ja paahda ne uunissa rapeiksi. Lisää artisokkatäyte patonginpaloille juuri ennen tarjoamista, esimerkiksi puolitetun kirsikkatomaatin ja ruohosipulisilpun kera.

Punajuuri-piparjuurikeitto

Jo pari vuotta reseptiarkistoissa vuoroaan odottanut keitto-ohje pääsi vihdoin ja viimein tuotantoon - joskin pikkuisen muokattuna. Illallispöytään valittu valkoviini ei nimittäin olisi pärjännyt kovin hyvin punajuurelle, joten päädyin kaupassa ottamaan punajuuren sijaan palsternakkaa. Palsternakkaa ollaan käytetty ennenkin keitoissa mutta lähinnä vaniljan ja kuohukerman kanssa. Toimi erittäin hyvin myös tymäkämmän piparjuuren seurana!



Punajuuri-piparjuurikeitto
3 annosta

500 g keitettyjä punajuuria
5 dl maitoa
100 g Piparjuurituorejuustoa
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Seos pinnalle:
1 omena
1 sipuli
0,5 rkl öljyä
tuoretta meiramia tai oreganoa

Kuumenna paloitellut tai raastetut punajuuret ja maito pinnoitetussa kattilassa sekoittaen. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto nokareina. Sekoita keitto tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuutioi kuorittu omena. Suikaloi sipuli. Kuullota sipulia öljyssä pari minuuttia, lisää joukkoon omenat ja mausta hienonnetulla meiramilla tai oreganolla.

Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle sipuli-omenaseosta.

Nokkospesto

Ryöpättiin viime syksynä nokkosia talteen pakkaseen muutama pussillinen. Otin viikonloppuna ensimmäisen sulamaan, jotta pakastin saadaan vielä tyhjenemään kevään aikana. Nokkonen taivutettiin pestoksi  hapankorppujen päälle, nam!



Nokkospesto 

3 dl nokkosta ryöpättynä
2 rkl raastettua parmesaania
2 rkl jauhettuja saksanpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Lisää parmesaania ja saksanpähkinöitä vähitellen, jos haluat pestoon vahvemman nokkosen maun. Nokkospestoa voi käyttää myös esimerkiksi pastakastikkeena.

(Miten nokkosia ryöpätään? Huuhdo vastapoimitut nokkoset runsaassa vedessä. Laita vesi kiehumaan, lisää nokkoset kattilaan ja painele veden alle, keitä noin 5 minuuttia. Valuta siivilässä. Käytä suoraan tai hienonna ja pakasta pienissä erissä.)


sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Parsapiirakka

Kaikista kokeilemistani parsapiirakkaresepteistä tämä on ehdottomasti paras!




Parsapiirakka

Pohja
150 g voita tai margariinia
0,5 dl parmesaaniraastetta
4 dl vehnäjauhoa
0,5 dl vettä

Täyte
1 kg vihreää parsaa
vettä keittämiseen
0,5 tl suolaa ja ripaus sokeria
1 tl sitruunamehua

Kuorrutus
4 munaa
2 dl kermaa
1 dl parmesaaniraastetta
ripaus rouhittua mustapippuria

Nypi rasva, juustoraaste ja jauhot muruiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikina. Anna taikinan levähtää hetki jääkaapissa. (Huom! Valmistaikinat ovat kiirreessä tai viitsimisen puutteessa aivan yhtä hyviä - erityisesti Sunnuntain suolainen piirakkataikina.)

Kuori parsat ja keitä niitä noin 3 minuuttia suolalla, sokerilla ja sitruunalla maustetussa vedessä. KAada parsat siivilään.

Painele taikina ympyränmuotoisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Muovaa foliosta panta tukemaan piirakan reunoja. Paista piirakkapohjaa kymmenisen minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Lado parsat piirakkapohjalle viuhkan muotoon (kaikki parsat lepäävät piirakan keskiosasta vuoan reunan suuntaan), vältä mahdollisuuksien mukaan parsojen varsien pilkkomista. Pilkkomista täytyy jonkin verran tehdä, koska piirakan keskiosa tulee luonnollisesti nopeasti täyteen parsan varsista ja ulkoreunoilla on väljempää. Kun asettelu on valmis, sekoita kuorrutusainekset ja kaada seos vuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pinta hyytyy ja saa väriä.

Mausteinen broilerikeitto

Kun reseptiin sisältyy inkivääriä, kanelia, korianteria ja kookosmaitoa, lopputulos ei voi olla huono! Ohje on poimittu K-ketjun kuukausittaisesta reseptiläpyskästä, jota vähän muokattiin omien mieltymysten mukaiseksi. Pistin porkkanoiden sijaan sekaan suikaloitua kaalia ja paprikaa - ja perunankin olisi voinut tiputtaa kokonaan reseptistä pois. Lopputulos tuntuu kevyemmältä jä vähemmän suomalaiselta.



Mausteinen broilerikeitto
5-6 annosta

4 perunaa
2 porkkanaa
(tai perunan ja porkkanan sijaan esim. paprikaa, kaalia)
2 sipulia
3 lehtisellerin vartta (n. 150 g)
3 valkosipulinkynttä
1 mieto chilipalko
reilu 1 rkl inkivääriä raastettuna
2 tl punaista currytahnaa
2 tl garam masalaa
1 l vettä
2 kana-annosfondia (Knorr Fond du Chef #hyväjuttu)
2 kanelitankoa
2 dl punaisia linssejä
300 g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
400 ml kokoosmaitoa
2 rkl sitruunamehua
1-2 rkl hunajaa
1 dl korianteria tai minttua hienonnettuna

Päälle
Turkkilaista jugurttia
(hunajaa ja sitruunamehua)

Kuori ja paloittele perunat. Leikkaa kuoritut porkkana ja kuoritut ja halkaistut sipulit ohuiksi viipaleiksi.  Viipaloi lehtisellerinvarret. Hienonna valkosipulinkynnet ja halkaistu chilipalko, josta on poistettu siemenet.

Kiehauta kattilassa tilkassa öljyä sipulit, valkosipulit, chili, inkivääri, currytahna ja garam masala. Sekoita joukkoon loput kasvikset. Lisää vesi, fondi ja kanelitangot. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia.

Lisää huuhdellut linssit ja hauduta edelleen 10 minuuttia. Ruskista ja mausta broilerisuikaleet pannussa ja lisää keittoon. Kaada joukkoon kookosmaito ja kuumenna keitto kiehukvaksi. Poista kanelitangot. Mausta vielä sitruunamehulla, hunajalla ja korianterilla tai mintulla.

Tarjoa kuuma keitto jugurtin ja vaalean leivän kera.